Om 81346-1:2021

ISO/IEC 81346 handler om hvordan man identificerer objekter i tekniske anlæg i meget bred forstand, og en masse relaterede tekniske og forretningsmæssige fordele man opnår i den forbindelse.

Kort fortalt, så handler 81346 om at man anvender aspekter til at sortere i teknisk information, som derved bliver meget klar.

  • funktionsaspektet =
  • placeringsaspektet +
  • produktaspektet

Aspekttankegangen kender du sikkert fra hverdagen, hvor fx et kort over metrolinjer i en storby viser dig, hvilke linjer du kan benytte, og hvilke du kan skifte til, men kortet siger fx ikke noget om, hvor tæt metrostationerne i virkeligheden ligger på hinanden.

Man kan sige, at kortet med metrolinjerne viser dig bestemte informationer i ét aspekt, mens du må søge informationer om stationernes reelle placering på et bykort, dvs. i et andet aspekt.

metrokort

Efter samme princip laver man et ”kort” over et teknisk anlæg. Det bliver selvfølgelig ikke et metrokort eller noget der ligner, men et slags ”teknisk kort” der er meget overskueligt, og som gør det let at finde rundt i ethvert teknisk anlæg.

Formen på det tekniske kort kan man ikke sige noget om, da det kan laves på uendeligt mange måder, men til gengæld ved man at ethvert kort, som er baseret på 81346, har afsæt i aspekter, og at det er struktureret (objekter ”består af og er bestanddele af”) – dvs. at ting altid er sat sammen.

Aspekterne giver klarheden. Struktureringen sikrer overskueligheden.

I DS-Håndbogen 166:2020 kan du se flere praktiske eksempler- og danne dig et overblik over tekniske anlæg på hvordan man bl.a. knytter dokumentation til disse ”kort”.RDS 81346 Newsletter Signup

Subscribe and always stay updated on the latest news!

Don't miss out on:

  • Free introduction courses
  • The release of new parts/updates
  • News about the RDS software solution
  • And much more!